Sport and Diving


   
  RONJENJE, OPREMA, TEČAJEVI,
MORSKI KRAJOLICI...
OČEKUJEMO VAS !
 
 
Gilda:
Gilda je austro-ugarski teretni parobrod, potonuo oko 4 NM od rta Savudrije. Brod je, naletjevši na podvodnu minu, puknuo na dva dijela i leži na 28 metara dubine. Budući da se ova lokacija nalazi na otvorenom moru, uranjanje se izvodi »u plavo«, koristeći se sidrenim konopom ili konopom bove koja je vezana za olupinu. Oprez je nužan svim roniocima, posebno prilikom izrona. Uz iskusno vodstvo, Vaš se doživljaj i trenutak spajanja s podmorskim svijetom pretvara u nezaboravan osjećaj.
Remorker:
Olupina na 27 m dubine, prepuna raznih primjeraka velikih riba - jastoga, ugora,škarpina. Riječ je o brodu tegljaču, potopljenom tijekom avionskog napada u Drugom svjetskom ratu nedaleko od rta Savudrije. Služio je kao pomoć u manevriranju većih brodova u lukama. Najveću atrakciju predstavljaju ribe koje nastanjuju ovu malu, ali zbog bogatstva ribljeg fonda, vrlo zanimljivu olupinu, pogodnu za ronioce koji su tek savladali tehnike ronjenja na olupinama ili većim dubinama.
H.M.S. Coriolanus:
Oko 7 NM zapadno od Novigrada, na dubini od 11 do 25 m, potopljen je ratni brod Coriolanus, minolovac, koji je i sam stradao od mine. Coriolanus je bio ratni brod Britanske kraljevske mornarice, dug 45 m, širok oko 9 m. Porinut je u more 2. rujna 1940. godine, a svoj kraj doživio je nepunih 5 godina kasnije, 5. svibnja 1945. Pokretan parnim strojem, namijenjen i prilagođen plovidbi u težim vremenskim uvjetima, težine od čak 554 tone, imao je topove za protuzračnu obranu i 30 protupodmorničkih dubinskih mina. Na desnom boku broda vidi se i danas ovalna pukotina, posljedica eksplozije. Olupina je pod zaštitom, pa je za ronjenje potrebno pribaviti dozvolu Ministarstva kulture.